Askersunds Kakelmakeri sätter sin prägel på Gullmarsplan i Stockholm
Maria Eremo • mars 17, 2023
Askersunds Kakelmakeri sätter sin prägel på Gullmarsplan i Stockholm

Det händer grejer i Maria Ekströms företag Askersunds Kakelmakeri. Från att företaget egentligen under en tid bara fanns där är det nu hennes huvudsyssla. Marias medverkan i Zinkgruvan Minings re:think har definitivt varit en bidragande faktor.

– Det kom helt perfekt för mig. Jag har fått ny energi, hjälp att vända på alla stenar och tänka på olika sätt som har resulterat i en positiv spiral som rullat på. Det har genomgående varit snabb feedback, uppmuntran och att vara i detta nätverk har stärkt mig och gett mig energi, säger Maria.


Arbetet under re:think-programmet har inneburit mycket träning på att pitcha sig själv och sin verksamhet.


– Det är klart att det stärker dig, att formulera sitt budskap och prata för det du tror på och vill. Jag har klivit in i rollen och tror på mig själv igen.


Ett av Marias största uppdrag är just nu att göra kakel till den nya tunnelbanestationen vid Gullmarsplan i Stockholm. Arbetet för Maria började 2020, men det är en lång process och det är först i år som hon har börjat göra det faktiska kaklet. Det ska produceras kakel till 740 kvadratmeter där konstnären Jesper Nyrén sedan målar på vissa delar som blir unika konstverk.


– Målet är att stationen ska stå färdig 2028, men vårt jobb ska vara klart 2025. Det är lite svindlande med så långa processer och det här blir förmodligen den enda tunnelbanestationen jag gör, det är en häftig känsla.


Dessutom måste allt hennes arbete noga dokumenteras så att man i framtiden kan renovera vid behov.


– Det innebär att det jag gör nu i framtiden blir ett byggnadsvårdsprojekt när offentlig miljö ska återställas. Kakel är en hållbar produkt och det är intressant att det är byggnaderna som ger sig på sikt, inte kaklet.


Precis som i re:think genomsyras allt Maria gör av ett hållbarhetstänk. Hon försöker undvika onödiga transporter, källsorterar, hanterar material på rätt sätt och tittar på hur trasigt kakel kan användas i andra sammanhang.


– Jag har beställt solpaneler för att kunna producera egen el. Jag ska isolera vinden som i sin tur minskar energiförbrukningen. Jag behöver få till en bra ventilation med värmeväxling där jag kan ta vara på värmespill. Den ekonomiska hållbarheten är också viktig och det har jag jobbat mycket med senaste året.

Tunnelbaneuppdraget är en sådan del, som säkrar en stor del av inkomsten. Men parallellt med det både vill och behöver Maria göra annat.


– Jag försöker få i gång mina egna kakelserier plus att jag har lite småsamarbeten med andra företag. Men 70 procent är just nu tunnelbanejobbet, det är klart att det är en trygghet att det kvartalsvis kommer in en summa med pengar.


Pengar har det även kommit från andra håll, då främst genom ekonomisk finansiering från re:think på 130 000 kronor. Pengar som ska gå till inköp av en ny ugn.


– Det bidraget gör absolut skillnad och bekostar ungefär en halv ugn. Då är det klart att jag ska satsa på det! En dubbelt så stor ugn gör att jag kan bränna dubbelt så mycket men inte att det går åt dubbelt så mycket el. I dag kan jag bränna 13 kvadratmeter i varje bränning. Med de elpriserna vi har i dag kommer det lösa mycket genom att halvera bränningarna.


Maria har sina mål för Askersunds Kakelmakeri. Både i stunden med tunnelbaneuppdraget, och för företaget i stort. Senaste året har varit jättebra för Maria och framtidstron är ljus.



– I framtiden vill jag arbeta med svensk lera, inte dansk som i dag. Det är drömmen, att använda eget material och slippa transporterna. Sedan skulle jag gärna hinna producera mer och då behöver jag ha hjälp med vissa bitar för att kunna fokusera mer på det kreativa och utvecklande arbetet. Jag vill ju gärna arbeta mer med mitt egna formgivna kakel som jag marknadsför som Askersundskakel.


Text: Maria Eremo

Foto: Tord Saxin

Av Anna Andréasson 21 Apr, 2023
Passa på att redan nu boka in vårens re:think-aktiviteter och höstens viktiga datum så att du inte missar något.
Av Anna Andréasson 06 Apr, 2023
"Genom re:think-programmet erbjuds deltagarna en unik möjlighet att rusta sig för framtida utmaningar och identifiera nya affärsmöjligheter", säger Camilla Bergholm, affärsutvecklare på Almi Örebro län.
Av Anna Andréasson 18 Mar, 2023
Förra året gav programmet tidigare re:thinkare möjlighet att jobba vidare med sina idéer. Temat var uppskalning och nätverkande. Det gav möjlighet att låta befintliga idéer skalas upp och växa och vi möjliggjorde nätverkande i olika former såsom vår båttur i norra Vätterns vackra skärgård.
Fler inlägg
Share by: