Zinkgruvans Minings re:thinks korsbefruktning har gett god skörd
Maria Eremo • mars 17, 2023
Zinkgruvans Minings re:thinks korsbefruktning har gett god skörd

Det är dags att knyta ihop säcken för årets upplaga av Zinkgruvan Mining re:think, den fjärde i ordningen. Med fokus på uppskalning och nätverkande samt en ständig närvaro av hållbarhet och långsiktighet summerar vi senaste året hos en av våra deltagare.

Tivedstorp, lördag i oktober där termometern visar plus tio grader. Regnet vill inte riktigt ge sig, men skrämmer inte bort de cirka 30 personer som är här för invigningen av Freja Food Forests skogsträdgård. En hektar mark där 50 olika grödor planterats vilka 75 procent är ätbara. Stefan Fogelqvist som driver Freja Food Forest är också en av deltagarna i re:think.


Att gå från start-up till aktiebolag är en resa Stefan gjort under de senaste fyra åren och en stor del av företagsutvecklingen har han sitt deltagande i re:think att tacka för.


– Min plan är att få så många skogsträdgårdar som möjligt etablerade, metoden dit får bli den som är mest effektiv, och det är att driva aktiebolag, säger Stefan.


Under den guidade turen uppstår flera fina samtal och diskussioner om hållbar utveckling, grödor och framtid. ”Vad hände om det växer för tätt?”, undrar en kvinna? En man utbrister: ”Valnöt låter exotiskt i min öron.” Vi står alla mitt i ett tydligt exempel på vad ett deltagande i re:think kan göra. Monika Andersson, kommunikations- och CSR-ansvarig på Zinkgruvan Mining:


– Det är klart att jag känner mig lite stolt över att vi varit med och bidragit till företag som gör något så här bra som Freja Food Forest. Vi befinner oss på en plats med många utmaningar i världen, matkällor är en av dem. Det här har otrolig potential.


I ett av sällskapen finns Sofia Fredriksson, näringslivsstrateg Askersunds kommun och Anna Andréasson, programutvecklare re:think. De är rörande överens om att det fina samarbetet mellan en privat aktör, Zinkgruvan Mining, och Askersunds kommun har gett många goda resultat. Re:think-programmet består av två dimensioner där den bredare delen handlar om att skapa ett bra och hållbart ekosystem för företagen i Askersund genom bland annat brogbygge mellan småföretag. I fördjupningsdelen har individuell coachning stått på schemat tillsammans med affärsutveckling och kompetensutveckling i fokus.


– Vi såg definitivt potentialen och behovet av programmet. Som kommun kan vi, tillsammans med re:think, möjliggöra och bistå med ett bredare spår där alla har varit inbjudna att delta. Utöver det har re:think, genom Anna, även ansvarat för den individuella delen hos de medverkande företagen och stått för all finansiering, säger Sofia Fredriksson.


– Vi försöker bygga ett starkt ekosystem i Askersund där vi hjälper varandra genom att stötta och bygga relationer. Man måste ha en förståelse i att det hänger ihop. Vi ser förändringen, att våra deltagare blir medvetna och rustar sig för framtidens krav på hållbarhet både i grupp, genom individuell coachning och analyser. De gör det för en hållbarhet över tid. För att vi ska kunna erbjuda en bred och en mer fördjupad del i programmet har vi krokat arm med kommunen, säger Anna Andréasson.


Några av de senaste årens deltagare är Systrarna K, Åsa och Karin Karlson, som sedan 20 år tillbaka är i underhållningsbranschen.


– Det har varit nyttigt att utmana oss själva genom vårt deltagande i re:think. För oss har det handlat mycket om social hållbarhet och vi känner en stor tacksamhet i dag, säger Karin.


– Det har varit mycket jobb, men vi tror mer på oss själva och känner stolthet över det vi gör. Det är en trygghet att vara med i detta sammanhang, fyller Åsa i.

Det är just hållbarhet, nätverkande och en självklar plats för företagare i alla slags branscher som blivit lite av re:thinks ledord genom åren. Uttryck som ”Jag är en re:thinkare” skapar stabilitet och en given kontext.


– Det är tryggt med fler i samma situation, då kan vi stötta varandra. Vi vill varandra väl och vi skapar en vi-känsla, säger Bernice Andersson, deltagare och ägare av företaget Glas & Lakrits.


Re:think har på kort tid åstadkommit stor samverkan i kommunen Askersund. Grundtanken kring hållbarhetsfrågor har genomsyrat alla år med programmet.


– Vi satsar mycket pengar varje år i vår närhet, att stötta entreprenörskap är av allra största värde. När Zinkgruvan Mining en dag upphör ska samhället stå starkt utan oss. Det är en tjusning att ta ansvar bortanför vår egen verksamhet och det tar tid att bygga upp motståndskraft. Re:think har gått mycket bättre än vad jag från början trodde och har redan gett synliga effekter. Mycket är tack vare vårt nära samarbete med Askersunds kommun, det har varit avgörande, säger Monika Andersson.


– Re:think är en rejäl ögonöppnare för samverkan, men även att få företagen att individuellt kliva fram och blomstra. Vi har sett enorm utveckling hos flera företagare, hur sätter man egentligen ord på det? Att verka tillsammans med ett privat företag för att hjälpa näringslivet är unikt, men fokus ligger på de företag som under åren har gjort en bra resa. Vi hoppas på fler goda exempel över tid, säger Sofia Fredriksson.


Det är dags att avsluta guidningen och åter samlas i Kaffestugan i Tivedstorp för gemensam lunch. Det bubblar och sjuder bland dagens brokiga samling människor. Lagom till att det är dags att gå in tittar solen fram genom molnen och sprider både värme och ljus, precis som många av deltagarna beskriver re:think.


– Vi vill fortsätta kratta, matcha, möjliggöra och bygga broar. Våra olika inriktningar i programmet varje år har gjort oss till ett trappsteg in till andra aktörer som exempelvis Almi och Örebro Universitet. Brobyggandet är i gång och det är det vi hela tiden har velat uppnå, avslutar Anna Andréasson.


Text: Maria Eremo

Foto: Tord Saxin

Mer om re:think

Fokus i Zinkgruvan Minings re:think under åren:

2019: Främja nyföretagande.

2020: Främja Covid Response & Recovery, det vill säga att rusta företag att överleva pandemin genom affärsutveckling, kompetensutveckling och individuell coachning. Ledord tänk om, tänk nytt, tänk annorlunda.

2021: Samma som 2020 men nu med ny grupp.

2022: Fokus nätverkande och uppskalning för hållbar tillväxt.

Almis ”Framtidsgeneratorn”, med fokus på hållbar utveckling, förbereder företagen för kommande hållbarhetskrav.


Under 2020-2021 har samverkan med Almi utökats och externa föreläsare och specialister från just bland andra Almi har tagits in för att komplettera med expertis.

Av Anna Andréasson 21 Apr, 2023
Passa på att redan nu boka in vårens re:think-aktiviteter och höstens viktiga datum så att du inte missar något.
Av Anna Andréasson 06 Apr, 2023
"Genom re:think-programmet erbjuds deltagarna en unik möjlighet att rusta sig för framtida utmaningar och identifiera nya affärsmöjligheter", säger Camilla Bergholm, affärsutvecklare på Almi Örebro län.
Av Anna Andréasson 18 Mar, 2023
Förra året gav programmet tidigare re:thinkare möjlighet att jobba vidare med sina idéer. Temat var uppskalning och nätverkande. Det gav möjlighet att låta befintliga idéer skalas upp och växa och vi möjliggjorde nätverkande i olika former såsom vår båttur i norra Vätterns vackra skärgård.
Fler inlägg
Share by: